Ieper en Omgeving – Links

Ieper historische stad

Aan de oever van de rivier de Ieperlee ontstond de stad Ieper.
Van de 10e tot de 17e eeuw was de Ieperlee een druk bevaren waterweg en dankzij de verbinding met de zee en de lakennijverheid in de stad was Ieper gedurende decennia een voornaam en rijk handelscentrum.
In de 13e eeuw was de stad één van de belangrijkste steden van Vlaanderen én West-Europa.
Belangrijke steden moesten beschermd worden.  En zo legde men reeds in de 13e eeuw vestingwallen rond de stad om de inwoners van de binnenstad tegen aanvallen te beschermen.  Fransen, Engelsen en Gentenaars kregen de stad niet klein.
In de 15e eeuw gaat het Ieper minder goed; de lakenverkoop lukt niet meer en het inwonersaantal daalt. En er was de pest…

Na de middeleeuwen krijgt de stad stenen muren en bouwt men diverse torens, waarvan sommigen als uitkijktoren dienden. Eén ervan is de Leeuwentoren, waarvan de benedenverdieping nog steeds intact is en vlakbij de vakantiewoning is gelegen.

In 1678 werd de stad veroverd door de Franse koning Lodewijk de Veertiende. Zijn ingenieur Sebastien Leprestre de Vauban maakte nieuwe plannen voor de Ieperse vestingen. Muren en wallen vormden een stevig verdedigingswerk voor de stad.  Ook het gebeid de Verdronken Weide (vlakbij de vakantiewoning) kon ingezet worden in de verdediging van de stad door dit gebeid onder water te zetten.  De stad leek oninneembaar.

Nog steeds zijn de vestingmuren en de vestinggrachten zeer bepalend voor de stad en zijn ze van de best bewaarde in Europa.

In oktober 1914 wordt de stad aan drie zijden door Duitse troepen omsingeld.  De lakenhallen en kathedraal worden gebombardeerd. Het is het begin van een lange ellendige oorlogsperiode met vele slachtoffers. Getuigen zijn de vele oorlogskerkhoven die rond de stad liggen. Eén kerkhof ligt net binnen de vestingen, vlakbij de vakantiewoning.  Het is Ramparts Cemetery of ook wel Lille Gate Cemetery omwille van de ligging vlakbij de Rijselpoort.
De hele stad wordt tijdens de eerste wereldoorlog in puin gelegd; geen enkel gebouw blijft ongeschonden.

Na het nutteloze oorlogsgeweld herrijst de stad uit zijn as en start de wederopbouw. Belangrijke gebouwen worden opgetrokken naar de originele plannen.
Helaas komt er nog een oorlog en wordt de stad in 1940 beschoten.  De souterrains onder de vestingen bieden bescherming. De stad blijft ditmaal gevrijwaard van ravage en na de bevrijding worden de lakenhallen afgewerkt.

P1000704   P1000711

P1000710 P1000709

Ieper Waterstad

P1000694 P1000696

P1000691 P1000688

Zillebekevijver - Lake of Zillebeke - Etang de Zillebeke
Zillebekevijver – Lake of Zillebeke – Etang de Zillebeke

Ieper Vredesstad

P1000708 P1000683

P1000687 P1000681

Ieper Recreatiestad

Ypres Ramparts House is de ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.  De vakantiewoning is gelegen tussen fietsknooppunten 36 en 38 en vlakbij wandelknooppunt 64.
Zowel voor een korte wandeling, bijvoorbeeld de Vestingroute die je vanaf de vakantiewoning kan volgen, als voor langere (dag)tochten ben je hier aan het goede adres.
Ook voor fietsers is er een gevarieerd aanbod; een licht tochtje langs de vijvers of iets serieuzer trappen naar het Heuvelland en genieten van de mooie vergezichten, of waarom niet eens de grens met Frankrijk of Wallonië oversteken? Het kan puur sportief,  het kan gecombineerd met de oorlogsgeschiedenis die op boeiende wijze geduid wordt (Ieperboog of Ypres Salient fietsroute bijvoorbeeld), en natuurliefhebbers komen hier ook absoluut aan hun trekken.

Fiets- en wandelkaarten stellen we graag ter beschikking van de gasten!
Er zijn ook meerdere aangeduide routes te volgen!

Caesar's nose Cemetery
Caesar’s nose Cemetery
Heuvelland
Heuvelland

De vakantiewoning ligt vlakbij het overdekt zwembad en sporthallen.

Op 50m van de woning kunnen de kleinsten zich uitleven op een speelpleintje, een nog groter speelplein vind je vlakbij het sportcentrum.

Natuurlijk vermelden we ook het attractiepark Bellewaerde, dat op ong. 2km van de vakantiewoning is gelegen.

Nuttige links

Officiële site Dienst Toerisme te Ieper

In Flanders Fields Museum

Officiële site Stad Ieper

Toerisme Westhoek

Professionele rondleiding oorlogssites (Salient Tours)

Charmio, charmante accomodaties te huur

© Alle rechten voorbehouden 2015

Advertentie